Естетични операции на предна коремна стена (абдоминопластика)

Информираното Съгласие - АБДОМИНОПЛАСТИКА

Изтегли информирано съгласие

Тази оперативна намеса се прилага в случаите с отпусната коремна стена, обикневенно след тежки бременности, стрии, рязко спадане на тегло, тогава често има отпускане на коремната мускулатура, излишък от кожа и стрии. В пълния си обем тази интервенция включва премахване на цяла лента от кожа и мастна тъкан под пъпа и неговотореместване на съответно ново място на еднакво разстояние от предишното. Съществуват и по-малки варианти на тази операция, които могат да се извършат при определени индикации. При малък излишък на кожа може да се направи мини абдоминопластика без преместване на пъпа, кожата под пъпа и малко над нея се отсепарира и излишъкът се премахва. Белегът е в областта на окосмената част и с дължина 10-15 см. Тази операция може да се съчетае с липосукция и може да се наложи поставянето на дренове за 24 часа.

При по-голям излишък от кожа или коремна престилка, цялата кожа под пъпа се премахва и той се премества наново на обичайното разстояние, но през нов отвор в кожата. Обикновено тази операция се съчетава с пластика на коремните мускули и винаги се поставят аспирационни дренове за 24-48 часа. Белезите са по-дълги и престоя в болница е 2-3 дни най-често. Носенето на специални компресивни дрехи е задължително за 20 дни.

20 дни след операцията се препоръчват масажи както на корема, така и на белезите. Качеството на белезите зависи до голяма степен от индивидуалността на организма. Възможно е образуване на келоиди. При по-значително „теглене” с цел скриването на белезите ниско и постигане на един единствен хоризонтален белег, крайните белези имат тенденция към разширяване, което може да наложи допълнителната им оперативна корекция.

Крайният белег е с различни размери според случая , той е хоризонтален или дъговиден и е разположен ниско долу, като се скрива от бельото. В някои случаи освен хоризонтален може да има малък вертикален с цел избягване на прекомерно напрежение на кожата. Операцията се извършва под обща анестезия и престоят в болница е обикновено между 2 и 4 дена.

Болки и грижи за раната има основно през първите 24-48 часа, а след 20-я ден се смята, че няма необходимост от срещи с лекаря освен на контролни прегледи след 1 и 6 месеца.

Абдоминопластиката може да се съчетае с липосукция на странични участъци на тялото, но също не е индицирана при свърхнормено тегло, а само като метод за корекция на коремната стена. Съчетаването на абдоминопластиката с липосукция в остатъчната част от коремната престилка е възможно, но крие повече рискове от некрози на кожата поради прекъсване на хранещи съдове и затова ние предпочитаме да извършваме тези интервенции поотделно с интервал от 6 месеца между тях.

Възможните усложнения освен тези свързани с анестезията са хематомите, поради което има дренове в следоперативния период, кръвозагуба, възпалителни процеси, сероми, некрози на кожата, лимфедем и келоиди.

Подготовка: 2 седмици преди датата за операция да не се взима Аспирин, (и други нестероидни противовъзпалителни средства), витамин Е, лекарства, съдържащи екстракт от водорасли поради риск от кървене. За всички лекарства, които приемате редовно, се консултирайте с вашия хирург. При неудовлетвореност от страна на пациента лечебното заведение или хирурга не носят финансова отговорност.

Фотодокументацията преди и след операция е основно изискване в пластично-възстановителната хирургия за документиране ефекта от дадената оперативна намеса. Освен при изрично несъгласие от страна на пациента или негов представител тази документация може да бъде използвана с научна или рекламна цел като се запазва анонимността на пациента.