Операция при гинекомастия

Информираното Съгласие - ГИНЕКОМАСТИЯ

Изтегли информирано съгласие

Гинекомастията е наличие на гърди при мъже и може да е истинска – при наличие на млечна жлеза или псевдогинекомастия – съставена само от мастна тъкан. Може да бъде двустранна или едностранна. Причините най-често са неизвестни. За да се пристъпи към операция е необходимо ехографско и мамографско изследване, както и изследвания за обща анестезия. Ендокринните изследвания най-често остават неинформативни за причините на състоянието. При оперативната намеса се цели и изследване на хистологичен резултат поради риск от злокачествено израждане на млечната жлеза.

Операцията се състои в отстраняване на мастната или/и жлезна тъкан чрез пeриареоларен достъп (разрез на границата пигментирана част – кожна част на ареолата). Ние изключваме друг тип достъпи и белези с изрязване на излишната кожа, освен при много тежки случаи. При по-леки случаи и псевдогинекомастия, лечението може да стане дори само чрез липосукция или лазерна липолиза. При истинска гинекомастия и при отстраняване на по-големи количества мазнина и жлеза се поставят аспирационни дренове тип редон за 24-48 часа, а също така ние целим получаване на хистологичен резултат. Конците от мамилата се свалят след 14-я ден. Използването на хепаринови кремове (Лиотон 1000) може да е от полза. Носенето на компресивни дрехи е задължително за 21 дена. След това могат да са полезни масажите.

Типичните неблагоприятни резултати и несъотвествия в очакванията са непълния резултат, което се дължи обикновено на общо свръхтегло на пациента. В обратния случай (хиперкорекция) дава хлътвания, които трудно се коригират ( чрез липофилинг). При отстраняването на големи обеми е възможно да настъпи отпуснатост на кожата, което налага стриктното носене на компресивни дрехи за период от 21 дена.

Подготовка: 2 седмици преди датата за операция да не се взима Аспирин, (и други нестероидни противовъзпалителни средства), витамин Е, лекарства, съдържащи екстракт от водорасли поради риск от кървене. Операцията се извършва най-често под обща анестезия, рисковете от която са стандартни, както при всяка обща анестезия.

При неудовлетвореност от страна на пациента лечебното заведение или хирурга не носят финансова отговорност.

Фотодокументацията преди и след операция е основно изискване в пластично-възстановителната и естетичната хирургия за документиране ефекта от дадената оперативна намеса. Освен при изрично несъгласие от страна на пациента или негов представител тази документация може да бъде използвана с научна или рекламна цел като запазва анонимността на пациента.